RYDE & BERG

Orgelbyggeri

Jan Ryde trapper ned, Ryde & Berg trapper opp

(25. mai 2018) Etter en spektakulær orgelkonsert med Nils Henrik Asheim i Stavanger Konserthus annonserte orgelbygger Jan Ryde at firmaet han etablerte på 1980-tallet har fått ny eier og ny daglig leder. Jan Ryde fortsetter som kunstnerisk leder og styremedlem.

Orgelbygger Jan Ryde kom til Norge på 1980-tallet og har siden dengang bygd og levert mer enn 100 pipeorgel. På orgelverkstedet i Fredrikstad jobber et titalls fagarbeidere for å videreføre en rik musikktradisjon. De fleste orglene står i norske kirker.

«Jeg hører lyden av Jan Ryde i Oslo Domkirke nesten hver søndag», sier ny eier av Ryde & Berg Orgelbyggeri AS, Håkon Wium Lie. «Det er utfordrende å overta en annens livsverk, men vi har entusiastiske arbeidere i Fredrikstad som ønsker å fortsette å bygge orgel på gamlemåten. Det vil jeg være med på.»

Jon-Willy Rydningen tar over som daglig leder i virksomheten. Han har lang erfaring fra norsk musikkliv som utøver, komponist, produsent og organisasjonsbygger. De siste seks årene har han vært nestleder i NOPA, organisasjonen for komponister og tekstforfattere.

«Orgelet gir oss musikk til de store seremoniene i livet: dåp, bryllup og bisettelser.» sier Rydningen. «Instrumentet brukes også i stort format i konserthusene våre og kveldens konsert med Nils Henrik Asheim viser at klassiske komponister som Grieg og Tveitt kan tolkes på nytt på pipeorgel. Jeg gleder meg til å lede orgelbyggeriet inn i en ny epoke og gjøre enda flere musikalske uttrykk mulig.»

Jan Ryde er glad for at firmaet han startet vil fortsette å produsere orgel i Norge. «Norden har et rikt orgellandskap, grunnlagt av dyktige orgelbyggere i det 19. århundre som eksempelvis Marcussen i Danmark, Åkerman & Lund i Sverige og Claus Jensen i Norge. Orgelbyggerne gikk i lære i Tyskland, Frankrike og England, men utviklet sin egen stil her hjemme. Jeg har alltid prøvd å bygge nyskapende instrumenter forankret i denne tradisjonen.»

Et velutstyrt verksted for produksjon i tre gjør at Ryde & Berg også kan levere interiør, både til kirker og til private. Eksempelvis produserer firmaet trapper. Avstanden fra en kjellertrapp til himmelstormende piper for Johan Sebastian Bachs musikk kan virke stor, men alt kan produseres på verkstedet i Fredrikstad.

Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Postboks 75
1621 Gressvik
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Krosneslund 29 A
1622 Gressvik
Telefon: 69360880
E-post: info@ryde-berg.no
Orgnr: 837020662
Takk til: Asheim, Bach, Buxtehude, Händel, Hovland, Kvam, Kverno, Lindeman, Luther, Messiaen, Nordstoga, Nystedt, Poulenc, Saint-Saëns, Sandvold, Solberg, Vierne, Widor