RYDE & BERG

thanks for checking in -- the span elements above are not very elegant, but they enable custom kerning. Håkon Wium Lie

Orgelbyggeri

Nytt orgel i Øyer kirke

Nytt orgel i Øyer kirke ble høytidelig innviet på en festsøndag 10. februar 2019. Den vakre korskirken fra 1725 fikk et nytt instrument som fyller kirkerommet akustisk og passer nydelig inn estetisk. Flere av deltakerne under festgudstjenesten mente det nye orgelet ser ut som det har stått der fra starten, og det tar vi som orgelbyggere som et komplement. De vakre utskjæringene i tre bidrar til dette, de er utført av Arve Mosand.

Orgelkomitéen på Øyer har jobbet målrettet gjennom flere år for å få et nytt instrument til bygda. Leder av komitéen, Alma Hovda Bø, beskrev prosessen under kirkekaffen på et fullsatt menighetshus etter festgudstjenesten. Hun takket de mange som har gjort en innsats, og spesielt kantor Kari Irene Lien.

Ryde & Berg Orgelbyggeri AS var tilstede for å overrekke orgelet til komitéen. Styreleder Håkon Wium Lie takket komitéen for samarbeidet og intonatør Anders Hjortås beskrev utfordringene med å intonere et nytt orgel i en norsk trekirke. Kunsterisk leder Jan Ryde bekreftet at intonasjon ikke er en vitenskap, men en kunstform med iblandet mystikk.

Som Alma Hovda Bø skrev i menighetsbladet Klokkeklang underveis i prosessen:

Orgelbyggarar, snekkarar og målarar har no gjort seg ferdige, i desse dagar er intonatøren i full sving. Å intonere betyr meir enn å stemme orgelet, tonen og klangen på kvar enkelt pipe skal formast og passe saman med alle andre piper og med det rommet det skal stå i, noko som er veldig viktig og arbeidskrevande. Det er mange flater i kyrkjerommet som er med og lagar det lydbildet vi opplever når vi sit i kyrkja.

Dagen ble avsluttet med en orgelkonsert hvor domkanter og orgelkonsulent Kåre Nordstoga viste mange sider ved instrumentet. Han startet og sluttet med Bach, og tilhørene fikk også høre norsk felemusikk transkribert for orgel og en komposisjon av Vivaldi opprinnelig skrevet for blokkfløyte. Orgelet var i stand til å ta inn i seg disse andre instrumentene.

Som gave til kirken har Ryde & Berg gitt Nordstoga i oppdrag å komponere et verk for det nye instrumentet. Nordstoga valgte å hente inspirasjon fra Gudbrandsdalen og skrev «Preludium over Korset vil jeg aldri svike - folketone fra Lesja som ble urfremført på konserten.

Foto: Alma Hovda Bø
Verkstedadresse:
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Krosneslund 29 A
1622 Gressvik
Postadresse:
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Enebakkveien 54 0675 Oslo
Telefon service: 48205932
E-post: info@ryde-berg.no
Takk til: Asheim, Bach, Buxtehude, Händel, Hovland, Kvam, Kverno, Lindeman, Luther, Messiaen, Nordstoga, Nystedt, Poulenc, Saint-Saëns, Sandvold, Solberg, Vierne, Widor