RYDE & BERG

thanks for checking in -- the span elements above are not very elegant, but they enable custom kerning. Håkon Wium Lie

Orgelbyggeri

2024Akershus slottskirke → til Verdalsøra kapell

15 stemmer

Orgelet i Akershus slotsskirke ble bygget av Norsk Orgel-Harmoniumfabrikk i 1967. Vi demonterte og flyttet instrumentet til Verdalsøra kapell i mars 2024.

Om instrumentet skriver Stein Johannes Kolnes i 2024:

Norsk Orgel-Harmoniumfabrikks orgel til Akershus slottskirke utgjorde klimaks i firmaets framstøyt for å utfordre J.H. Jørgensens hegemoni i Oslo. Det begynte i periferien med orgelet til Sørum kirke i 1962, heldt fram med Grorud året etter, deretter Majorstua i 1965 bare noen hundre meter frå Jørgensens fabrikk og til slutt prikken over i'en med Akershus-orgelet i 1967. Det er verd å merke seg at Berntzen i Snertingdal engasjerte framståande ekspertise til å medverke på kvart av prosjekta: På Akershus var det arkitekt Olav S. Platou (son av ingeniør Olaf Platou), konsulent Knut Nystedt og intonatør Georg Westenfelder. Johan Amrud skar kongemonogrammet. Westenfelder etablerte seinare sitt eige orgelbyggeri i Luxemburg og bygde mellom anna orgelet i katedralen der. 1960-talet baud på sine vanskar, men slik er det med alle periodar. Det tragiske er at vurderingane deretter blei diktert av desenniets dårlegaste instrument, som i sin tur førte fram til ei unyansert oppfatning av at norsk var dårleg og utanlandsk bra. Dermed oppstod ein omfattande og ukritisk import av orgel. Dette er i seg sjølv merkverdig. Enda meir underleg er det at dei same haldningane framleis sit i.
Hovedverk 1. manual: Rørfløyte 8’ Principal 4’ Kvintadena 4’ Waldfløyte 2’ Mixtur 2-3 fag Spansk trompet 8’
Brystverk 2. manual: Tregedackt 8’ Rørfløyte 4’ Principal 2’ Superkvint 1 1/3’ Dulcian 8’
Pedal: Subbass 16’ Gemshorn 8’ Koralbass 4’ Skalmei 4’

Klaviaturomfang: C - f1 - g3

Traktur: mekanisk

Registratur: mekanisk

Verkstedadresse:
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Krosneslund 29 A
1622 Gressvik
Postadresse:
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Enebakkveien 54 0675 Oslo
Telefon service: 48205932
E-post: info@ryde-berg.no
Takk til: Asheim, Bach, Buxtehude, Händel, Hovland, Kvam, Kverno, Lindeman, Luther, Messiaen, Nordstoga, Nystedt, Poulenc, Saint-Saëns, Sandvold, Solberg, Vierne, Widor