RYDE & BERG

Orgelbyggeri

Nybygg

Ryde & Berg er primært et orgelbyggeri for nye instrumenter. De fleste orglene vi bygger er spesialbestilt til et bygg, oftest et kirkerom. Et typisk kirkeorgel har 15-30 stemmer. Hver stemme (som også kalles et register) har omlag 70 piper. Vi er stolte over å ha mer enn 100 orgel på opus-listen vår.

Vi bygger også orgel for konsertformål. Orgelet i Stavanger konserthus er det største orgelet vi har bygget, med 65 stemmer. Det står også Ryde-orgel på Norges Musikkhøyskole i Oslo og på NTNU i Trondheim. Disse brukes både for øving- og konsertformål.

Innimellom bygger vi kisteorgel. Et kisteorgel er et lite pipeorgel som kan rulles på hjul. Våre kisteorgel har 4½ stemmer, og brukes der orgelet ikke skal overdøve andre, ofte i barokk-musikk.

Vi bygger også husorgel og øvingsorgel for organister som vil ha et ekte instrument å øve på.

Restaurering

Ryde & Berg restaurerer gamle orgel hvis vi finner prosjektet formålstjenlig. Når man restaurerer et gammelt orgel er det vanlig å gjenbruke gode piper. Vindladene, som pipene står på, kan ofte også brukes etter at sprekker er tettet og ujevnheter fjernet. Likeså med belgene. Man bevarer ofte fasaden dersom orgelet skal stå på samme sted, ellers bygges oftest ny fasade.

Service og vedlikehold

Ryde & Berg utfører service på egenbygde og andre orgel. Fortrinnsvis inngås serviceavtale for oppfølging og utføring av vedlikehold og stemming hvert annet år. Dette er viktig for å unngå at slitasje og skader som oppstår fører til kompliserte reparasjoner.

Spesialoppdrag

Vi tar også på oss andre oppdrag i tre og metall. Vi har en moderne maskinpark på det romslige verkstedet vårt og menneskene hos oss kan lage flotte innredninger med høy presisjon og vakker detaljering. Vi har en datastyrt fres (en såkalt «CNC») som kan frese ut deler etter en datamal. Vi har møbelsnekkere som kan lager stoler, bord, trapper og interiør. Og alt annet du drømmer om.

Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Postboks 75
1620 Gressvik
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Krosneslund 29 A
1621 Gressvik
Telefon: 69360880
E-post: info@ryde-berg.no
Orgnr: 837020662
Takk til: Asheim, Bach, Buxtehude, Händel, Hovland, Kvam, Kverno, Lindeman, Luther, Messiaen, Nordstoga, Nystedt, Poulenc, Saint-Saëns, Sandvold, Solberg, Vierne, Widor