RYDE & BERG

Orgelbyggeri

Verkstedet vårt ligger på Krosnes ved Fredrikstad. Verkstedet er hjertet i bedriften. Det er her vi bygger orglene nesten ferdige før de pakkes ned og sendes til kirken eller konserthuset hvor det skal stå resten av livet. På verkstedet har vi en imponerende maskinpark for å foredle tre og metall til klingende instrumenter. Vi har også et gedigent avsug for sikre at moderne HMS-regler følges. Likevel lukter det alltid godt på verkstedet.

Treverk

I et orgel brukes mange treslag. Spillebordet bygges i eik, orgelhuset i furu, og trepiper kan lages av bjørk eller pæretre. Mellom spillebordet og ventilene går det lange trelister i sedertre. Disse kalles abstrakter, men de er svært konkrete: tynne, sterke, og de tåler endringer i fuktighet og temperatur godt.

Metall

Det er mye metall i et godt orgel. Metallpiper består av tinn og bly i ulike blandingforhold. Tinn er dyrest og gir en mer briljant klang. Før metallpiper tas i bruk må de intoneres. Intonering er en kompleks prosess hvor hver pipe justeres for å klinge klart og samstemt med de andre pipene. Metallpiper intoneres ved å forme eller skjære metallet ved pipeåpningene; bare små justeringer skal til for å endre pipelyden.

Treverket lagres på verkstedet før dimensjonering og høvling.

Avkapp fra intonering

Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Postboks 75
1620 Gressvik
Ryde og Berg Orgelbyggeri AS
Krosneslund 29 A
1621 Gressvik
Telefon: 69360880
E-post: info@ryde-berg.no
Orgnr: 837020662
Takk til: Asheim, Bach, Buxtehude, Händel, Hovland, Kvam, Kverno, Lindeman, Luther, Messiaen, Nordstoga, Nystedt, Poulenc, Saint-Saëns, Sandvold, Solberg, Vierne, Widor